Overbodige software en bestanden verwijderen, dat is eigenlijk het enige onderhoud dat u in Windows 7 hoeft te plegen. Uw computer opgeruimd houden zorgt ervoor dat deze niet trager wordt door overtollige ballast.

Algemeen
Bij vooral Windows XP moest u geregeld onderhoud plegen. In Vista ging dat al veel soepeler. Binnen Windows 7 gebeurt veel onderhoud automatisch. Wat u wel zelf kunt doen is overbodige software en bestanden verwijderen. Zo houdt u uw computer ‘schoon’.

Stap 1: overbodige software verwijderen
U kent het vast wel. U hebt een programma geïnstalleerd, maar gebruikt het eigenlijk niet. U hebt het niet nodig en het kan dus van uw computer af.

U verwijdert een programma via het Configuratiescherm. Dit doet u als volgt:
    Klik op de knop Starten > Configuratiescherm.
    Klik op Een programma verwijderen onder ‘Programma’s’ (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).
    U ziet nu een alfabetische lijst met alle programma’s die op uw computer aanwezig zijn. U kunt de lijst van boven naar beneden doornemen. Om een programma te verwijderen, klikt u op de naam van dat programma.
    U ziet dat er bovenin een nieuwe knop verschijnt met de tekst ‘Verwijderen’. Sommige programma’s hebben ook een optie voor wijzigen of herstellen, maar de meeste programma's bieden alleen de optie om het programma te verwijderen. Klik op de knop Verwijderen.
    Als u om het beheerderswachtwoord of een bevestiging wordt gevraagd, typ dan het wachtwoord of geef de bevestiging door te klikken op JA.
    Wat er nu gebeurt, is per programma anders. Soms wordt een programma direct verwijderd. Het kan ook gebeuren dat u een paar stappen moet doorlopen waarbij u telkens op Volgende of Next moet klikken.
    Soms is het ook nodig de computer opnieuw op te starten, bijvoorbeeld bij het verwijderen van grote programma’s.

Herhaal dit voor elk programma dat u wilt verwijderen.

Let op: programma’s die verwijderd worden, zijn ook echt weg. Een programma opnieuw installeren, is de enige oplossing om het programma weer op uw computer te krijgen. Weet u niet waar een programma voor bedoeld is, dan kunt u het beter laten staan.
[Klik voor vergroting]

Stap 2: Harde schijf opruimen
Tijdens het werken op de computer worden er op de achtergrond allerlei gegevens opgeslagen en veranderd. Op den duur kunnen deze gegevens de harde schijf vervuilen, waardoor de computer trager gaat werken. Als u computer traag is, maak de harde schijf dan schoon. Dit gaat gemakkelijk via een programma. U gebruikt het als volgt:

    Klik op de knop Starten > Alle programma’s.
    Open de map Bureau-accessoires > Systeemwerkset.
    Klik op het programma Schijfopruiming.  

Het programma start automatisch als u maar een enkele harde schijf hebt. Hebt u er meer, dan ziet u een klein venster met de naam Schijfopruiming. Daarin staat standaard de harde schijf C geselecteerd. Als u een andere schijf wilt opruimen, klik dan op het zwarte driehoekje en selecteer de gewenste schijf. Klik dan op OK.
[Klik voor vergroting]

Stap 3: Harde schijf opruimen (2)
De computer is nu aan het zoeken naar overbodige bestanden, dit kan enkele minuten in beslag nemen. De bestanden worden aan u getoond in een lijstje. De bestanden die zonder problemen kunnen worden verwijderd, staan al aangevinkt. Klik op OK om ze te verwijderen.

Het kan zijn dat u uw keuze moet bevestigen. Dan klikt u op Bestanden verwijderen.

Het verwijderen van bestanden kan even duren. Soms lijkt het of het programma is vastgelopen, maar dan moet u even geduld hebben.
[Klik voor vergroting]

Stap 4: Defragmenteren
Op de harde schijf worden al uw programma’s en bestanden opgeslagen. Om de programma’s en bestanden op te slaan, zoekt de computer lege plekjes op de harde schijf en verspreidt de gegevens over die plekjes. Bij het verwijderen van bestanden en programma's worden die plekken weer leeggemaakt. Door installatie en verwijdering van bestanden kan de harde schijf te veel losse lege plekken gaan bevatten, waardoor programma’s minder snel openen.

Windows 7 voert wekelijks automatisch schijfdefragmentatie uit. Het kan geen kwaad dit zelf een keer extra te doen wanneer u handmatig veel software en bestanden hebt verwijderd.     

    Ga naar Start > Alle programma’s.
    Open de map Bureau-accessoires en dan de map Systeemwerkset.   
    Klik op het programma Schijfdefragmentatie.
    Klik op Schijf defragmenteren.

Nu u deze paar stappen hebt doorlopen, kan uw computer er weer even tegenaan!

computer

Copyright © 2017. All Rights Reserved.